24.04.2018 Slovenija 12 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

To je razlog, zakaj so ženske po celem svetu odvrgle modrčke

Medtem ko je mesec oktober posvečen boju proti raku dojke, pa je 13. oktober svetovni dan brez modrčka. Dan je posvečen spodbujanju žensk po celem svetu, da za en dan pozabijo na modrček in s tem pomagajo osveščati na bolezen, ki vsako leto prizadene številne ženske in na izzive, s katerimi se morajo soočiti.

ženska in modrček
(Foto: Thinkstock)

Svetovni dan brez modrca obstaja z namenom osveščanja o bolezni, s katero se tudi v Sloveniji borijo številne ženske in spodbuja dobrodelne organizacije, k zbiranju sredstev za nadaljnje raziskave raka dojke.

Ena od osmih žensk bo zbolela za rakom dojke in se morala spopasti z boleznijo, ki je v številnih primerih smrtonosna. In zakaj ravno dan brez modrčka? Ženske, ki so bile v bitki z rakom dojke morajo pogosto nositi proteze, da bi skrile dejstvo, da so ostale brez dojk in morajo zaradi tega tudi večino časa nositi modrček. S tem, ko boste tudi ve preživele dan brez njega, boste pripomogle k osveščanju in pomagale preprečiti, da bi morale tudi druge ženske prestati to izkušnjo.

To pa ni edina stvar, ki jo danes lahko naredite. Če bi rade naredile še več, obiščite zdravnika oziroma se naročite na pregled dojk k temu pa spodbudite tudi svoje prijateljice. Če ste med samopregledovanjem ali med prhanjem v dojki začutile bulico, nikar takoj ne zganjajte panike. Od 80 do 85 odstotkov bulic je benignih, torej niso rakave, to pa še posebej velja za ženske, ki so mlajše od 40 let. A vendarle je povsem normalno, da se vsaka ženska ob takšnem odkritju prestraši in jo pomiri šele zdravniški pregled in strokovna diagnoza.

Če opazite spremembo, tudi strokovnjaki priporočajo čimprejšnji obisk pri zdravniku, ki bo bulo pregledal in ugotovil, za kakšne vrste tvorbo gre.

Oceni članek

         
Ocena: 5,0 / 2

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev