24.04.2018 Slovenija 12 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

To živilo je za tiste, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov

Jesen je sezona takšnih drugačni buč, ki simbolizirajo plodnost in rodnost, ker njihovo meso vsebuje zelo malo energije pa so buče tudi odlično živilo za vse tiste, ki bi se radi znebili nekaj odvečnih kilogramov.

Hokaido
(Foto: Profimedia)

Bučno meso vsebuje malo energije, le nekaj nad 20 kcal (84 kJ)/100 g, saj je v njem veliko vode in malo maščobe in sladkorja, kar je odvisno tudi od vrste buče. Buče so torej dobro živilo za tiste, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, seveda pa morajo pri pripravi buč skopariti z energijsko bogatejšimi dodatki. Pri pripravi pa je vendarle dobro dodati nekaj maščobe, saj buče vsebujejo karotenoide (sodijo med antioksidante), ki pa se v črevesju bolje absorbirajo, če je v zaužitem obroku tudi nekaj maščobe.

Ženska dela smoothie - 1
(Foto: iStock)

Buče vsebujejo tudi vitamine (B1, B2, K) in minerale, še posebej kalij, cink in magnezij. Da bodo buče med pripravo izgubile čim manj koristnih snovi, ki so v njih, svetujemo, da jih, narezane na večje kose, skuhate na način "al dente".

Buče so energijsko revno živilo, kar pa ne moremo reči za bučna semena. Vsebujejo precej maščobe (več kot 30 %), zato je njihova energijska vrednost več kot 500 kcal (2.090 kJ)/100 g. To pa je podobna energijska vrednost kot pri krompirjevem čipsu, krekerjih in pokovki (popcorn). Čeprav imajo veliko energijsko vrednost, pa so bučna semena v primerjavi s slanimi prigrizki boljša izbira, še posebej, če niso soljena, saj vsebujejo več beljakovin, prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov.

Buče v ljudskem zdravilstvu

V ljudskem zdravilstvu pripisujejo bučam veliko ugodnih učinkov na naše telo. Tako naj bi lajšale oz. blagodejno vplivale na razdraženi želodec in pomagale pri težavah z vnetim črevesjem. Zaradi svojega pomirjevalnega učinka na prebavila so buče primerno živilo tudi pri težavah z odvajanjem oz. pri driski. Pripisujejo jim tudi diuretični učinek, kar posledično vpliva na izločanje seča, zato jih priporočajo ljudem z ledvičnimi kamni, vnetjem ledvic in mehurja, pri težavah s prostato in pri protinu.

Zdravilne lastnosti pa pripisujejo tudi bučnemu olju in bučnim pečkam (bučnicam); te naj bi ugodno vplivale na zmanjševanje holesterola v krvi ter pri črevesnih parazitih. Bučno olje vsebuje rastlinske fitosterole, ki zmanjšujejo koncentracijo holesterola v krvi, ugoden učinek pa naj bi imelo olje tudi pri zdravljenju ledvic, prostate in sečil.

Recepti za okusne bučne jedi:

Buča s kostanjem in čebulo

Pečena buča butternut

Rižota z bučo

Bučni čips

Juha iz pečene buče s smetano

Buče
(Foto: Thinkstock)

Oceni članek

         
Ocena: 0,0 / 0

Prenesi v

Komentarjev: 2
24pišancov 15.10.2017 19:26:08
To so buče
 
kundalinigirl 14.10.2017 20:41:34
Buče so zdrave, a jih niste že oglaševali na viziti?
Več komentarjev