24.04.2018 Slovenija 12 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Ali spite v nogavicah? Potem to morate vedeti!

Ženske ves čas zebe v noge, težava, ki v jesensko-zimskem času, ko je zunaj mraz, postane še posebej velik problem. Zaradi tega marsikatera pripadnica nežnejšega spola spi v nogavicah, raziskovalci pa so sedaj ugotovili, kako to vpliva na spanec!

Pletene nogavice
(Foto: Pinterest)

Medtem ko predvsem moški komaj čakajo, da se zvečer uležejo v posteljo in sezujejo nogavice, pa marsikatero žensko ob misli na hladno posteljo in bose noge, zmrazi. V noge nas namreč jeseni in pozimi zebe že kadar nosimo tople nogavice, zato se nam spanje brez njih zdi nepredstavljivo. Spati z ledenimi stopali ni prav nič prijetno, pa ne samo za nas, ampak tudi za našo boljšo polovico, na kateri si jih potem grejemo. 

Zaradi tega so se strokovnjaki na portalu sleep.org odločili, da ugotovijo, kako spanje v nogavicah vpliva na spanec in odkrili dober razlog, zakaj bi jih morali vsi nositi tudi ponoči. 

Gretje hladnih stopal povzroči širjenje krvnih žil, kar možganom sporoča, da je čas za spanje. Ko se krvne žile razširijo na rokah in nogah, se toplina enakomerno porazdeli tudi po ostalem telesu, da bi se to pripravilo na spanje. Z drugimi besedami, če vas bo zeblo v noge boste težje zaspali in tudi spanec ne bo tako globok, kot bi moral biti. Topla stopala omogočijo hitrejše tonjenje v spanec, sodeč po nekaterih raziskava pa tisti, ki spijo v nogavicah, zaspijo 15 minut hitreje. 

Tradicionalna kitajska medicina priporoča, da se v posteljo odpravite z nogavicami tudi zaradi boljše cirkulacije. "Hladna stopala iz telesa odvajajo energijo in lahko spremenijo pretok energije in krvi v telesu, tako pa bo energija tekla neovirano. Hladnost lahko privede tudi do stagnacije v telesu, kar povzroča bolečino," pravi dr. Elizabeth Trattner. 

Ženska spi - 3
(Foto: iStock)

Oceni članek

         
Ocena: 5,0 / 3

Prenesi v

Komentarjev: 4
 
Heinke 11.10.2017 15:54:39
To vem iz izkušenj, ker z mrzlimi nogami ne morem zaspati. Seveda po nasim posebne volnene nogavice, ki jih imam samo za spat.
fofnudl 10.10.2017 07:08:16
počakaj, tudi ti prideš na vrsto.
 
tornadotex 09.10.2017 10:25:20
Najbolje da zakurim pod posteljo,bom bolje spal....
fofnudl 10.10.2017 07:08:45
le počakaj, že prideš v ta leta
Več komentarjev